Adıyaman Arkadaşlık Sitesi – Tarihi
Cumhuriyet dönemine kadar Adıyaman Arkadaşlık Sitesi üzerinden edindiğiniz arkadaşınızla gezebileceğiniz Adıyaman, “Hisn-i Mansur” olarak bilinirdi. Tarih boyunca Hititler, Mittaniler, Urartus, Asuriler, Medyacılar, Persler, Büyük İskender ve Kommagene gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Adıyaman, 11. yüzyılda Selçuklu Türkleri, Haçlı Seferleri ve Memlükler, 12. yüzyılda Anadolu Selçukluları, İlhanlı ve Memlükler dönemlerini yaşamıştır. 1516 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu tarafından ilhak edildi. Bölgede, Hellenistik dönem, Romalılar ve Bizans döneminden gelen İslami Türk mirasına ait parçalar, yapılar ve örnekler bulunmaktadır. Aşağı Fırat Projesi ile birlikte 1978 yılında başlayan kurtuluş çalışmaları sırasında elde edilen bu varlıklar Adıyaman Müzesi’ne yerleştirildi. Müze, Roma ve Selçuklu dönemlerinden sikkelerle birlikte çeşitli tümülüslerde yapılan kazılardan elde edilen eserlerisergilemektedir.
Türkiye’nin güneydoğusunda Fırat nehrinin orta bölgesinde yer alan ve Adıyaman Arkadaşlık Sitesi üzerinden arkadaş bulabileceğiniz Adıyaman şehrinden size biraz bahsedeceğiz.. Arkeolojik araştırmalara göre bölgenin tarihi Paleolitik Çağ’a kadar uzanıyor. Neolitik Çağ’da (MÖ 8000-7000) Gritille, Hayaz, Ancoz ve Samsat ana kültür merkezleridir.
Adıyaman Arkadaşlık Sitesi – Gezilecek Yerler
Tarihi yerler arasında Kale, Çarşı Camii, Eski Saray Camii, Kap Camii ve 14. yüzyıldan kalma Büyük (Ulu) Camii bulunmaktadır. Adıyaman Kalesi, Adıyaman Arkadaşlık Sitesi olan qeep üzerinden edindiğiniz arkadaşınızla görebileceğiniz Adıyaman merkezdeki şehri Bizans saldırılarına karşı savunmak için Halife Omayyad Komutanı Munsur Ibn-i Cavene tarafından yaptırılan insan yapımı bir tepenin üzerine yerleştirilmiştir. Şimdi yıkılan bir ayakta kalan kalenin üç ana kapısı var. Bugün bu kale bir park.
Bugün Pirin olarak adlandırılan Perre antik kenti Adıyaman’a 5 km uzaklıktadır. Bazı insan kabartmaları bulunan kayalarda şehir kalıntıları ve 208 mağara tarihsel öneme sahiptir. Adıyaman Müzesi’nde çeşitli tarihi dönemlere ait arkeolojik ve etnografik buluntularda bulacaksınız. Müze pazartesi günleri hariç her gün açıktır.
Nemrut Dağı’ndaki Tanrılar Milli Park, Karakuş Tepesi, Cendere Köprüsü, Samsat, Arsameia, Dikilitas, Kahta, Göksu Köprüsü ve kaya mezarlarındaki Nemrud Dağı tümülüsü Adıyaman arkadaşlık sitesi dostunuzla görülmeye değer diğer yerlerdir. Alışveriş için renkli bir yer, yerel el sanatları, kilimler, kilimler ve eyer çantalarını bulabileceğiniz Oturakçı Çarşısı’dir.
Adıyaman Arkadaşlık Sitesi – Mutfağı ve Ekonomisi
Güneydoğu Toros Sırasının yamaçlarından Fırat’a kadar Adıyaman arkadaşlık sitesi dostunuzun bulunduğu bu şehirdeki Adıyaman ili toprakları, 7.614 kilometrekarelik bir alana yayılmaktadır. 2012 rakamlarına göre nüfusu 593.931’dir. İdari ilçeleri merkezi Adıyaman, Kahta, Gölbaşı, Besni, Çelikhan, Gerger, Samsat, Sincik ve Tut’tur. Türkiye’nin en verimli nehri olan Fırat, ilin güney ve doğu sınırlarını oluşturmaktadır.
İl ağırlıklı olarak mahsul yetiştiriciliği ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Ekili arazi, ilin toplam topraklarının dördüncüsünü oluşturmaktadır. Başlıca ürünler buğday, arpa ve mısırdır. Eskiden önemli bir gelir kaynağı ola bağların yerini fıstık bahçeleri aldı. GAP Projesi tamamlandıktan sonra ilde yem, süt ve et işleyen balık kültürü, pamuk tekstil tesisleri ve tesisleri ağırlık kazanacaktır.
Adıyaman’ın iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçen karasal iklimdir. Ancak, yaz aylarında geceler serin. Ortalama sıcaklık yaz aylarında 30C-20C arasında değişir. Adıyaman, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sosyal ve kültürel olarak bir eritme potası olarak, farklı yaşam dönemleri, misafirperverlik, halk dansları, halılar ve kilimler ve benzeri Adıyaman arkadaşlık sitesi sayesinde arkadaş bulduğunuz şehir gümrük ile ilgili değerli özelliklere sahiptir. Adıyaman, halk şarkıları, halk dansçıları ve mezarlarıyla ünlüdür. Adıyaman’da “çiğ köfte, içli köfte, mercimekli köfte” ve hitap (sıcak pasta dolması) gibi çeşitli köfte özel yerel yiyeceklerdir.
Adıyaman’a hava, demiryolu ve karayolu güzergahları vardır. Gölbaşı ilçesi, Malatya, Kahramanmaraş ve Gaziantep‘e giden ana karayolu üzerindeki ana kavşaktır. Demiryolu bağlantıları Malatya – Adana demiryolunun geçtiği Gölbaşı’nda da yapılmaktadır. Neo-Hitit sahası olan Karatepe Milli Parkı eskiden Adıyaman ilinde bulunmuş, ancak daha sonra Osmaniye ilçesine bağlanmıştır. Karsan Ormanı, Burucek, Tekir, Horzum, Zorkum çayırları piknik yapmak ve dinlenmek için idealdir.